OVEG Junior

OVEG Junior – vegansk vitamin- og mineraltilskudd

Optimalisert for barn fra 1 år og opptil 4 år med et helt eller hovedsakelig plantebasert kosthold

 • For å sikre et pålitelig, stabilt og balansert totalinntak av næringsstoffer, inneholder OVEG Junior kun vitaminer og mineraler som typisk mangler i et plantebasert kosthold.
 • Mest mulig av vitaminer og mineraler bør komme fra mat da dette er de naturlige kildene. Et såkalt «helgarderingstilskudd» med alle vitaminer og mineraler vil gi kroppen dobbelt opp med en miks av syntetiske og naturlige næringsstoffer, noe som kan være en ekstra belastning for kroppen. Med OVEG Junior unngår man dette.
 • Kombinert med et variert plantebasert kosthold, er tilskudd av OVEG Junior en enkel og god måte å sikre kroppen mot mangel av næringsstoffer.

60 dagers forbruk i flytende form (dråper).
Naturlig smak av appelsin.

Detaljert produktbeskrivelse

 • OVEG JuniorOVEG Junior inneholder vitaminer og mineraler av høyeste kvalitet, som gir optimal absorpsjon og bioaktivitet. Vi har ikke spart på noe og har valgt det aller beste, f.eks metylformene av vitamin B12 og folat.
 • Vitamin B12 som aktivt metylkobalamin fremfor syntetisk cyanokobalamin.
 • Folat som aktivt metylfolat. Denne er ca 230 ganger dyrere enn den folsyre-forbindelsen som er vanligst i kosttilskudd. Dersom kun “folsyre” er angitt på en produktpakning, er det høyst sannsynlig den billige pteroylmonoglutaminsyre formen.

Selv blant de som har et plantebasert kosthold, helt uten animalske innslag, er det individuelle behov. Dette pga ulike matvaner, kroppens fysiologi, aktivitetsnivå, soleksponering (vitamin D), m.v. Dette er det tatt hensyn til ved utviklingen av OVEG Junior. Selv om ikke alle behøver tilskudd av nøyaktig samme mengde av hvert enkelt vitamin og mineral, så vil OVEG Junior passe for de aller fleste. Mengden med vitaminer og mineraler i OVEG Junior er langt innenfor kroppens øvre toleransegrenser, fastsatt av bl.a EFSA (Det europeiske mattrygghetsorganet).

 • Vitamin B12 finnes naturlig kun i animalske matvarer. Vegankost inneholder typisk ingen eller svært lite vitamin B12. Noe mat og drikke er beriket med B12, men i de fleste tilfeller er ekstra tilskudd nødvendig for å sikre en tilstrekkelig og stabil mengde.
 • OVEG Junior inneholder metylkobalamin, som er den aktive og naturlige formen for vitamin B12, slik den forekommer i mat. Den er allerede i en biotilgjengelig form, noe som betyr at kroppen ikke trenger å konvertere den for å ha nytte av den. Dette kan gi en fordel i forhold til cyanokobalamin, som er den mest vanlige formen for vitamin B12 i kosttilskudd. Cyanokobalamin skal først omdannes til hydroksobobalamin og deretter til metylkobalamin, som er den aktive formen som kan utnyttes i kroppen. Denne evnen til omdanning kan svekkes med alderen og kan i tillegg være nedsatt hos noen av andre årsaker, som f.eks mage-tarm problemer. Siden metylkobalamin inneholder en metylgruppe, som behøves for at det kan utføre sine funksjoner, er den mer effektiv enn ikke-aktive former for vitamin B12. Den andre aktive formen for vitamin B12 er adenosylkobalamin, men siden denne og metylkobalamin interkonverterer, er inntak av kun metylkobalamin nødvendig.
 • Lavt nivå av vitamin B12 i kroppen gir økt risiko for anemi og skade på nervesystemet. De vanligste tidlige symptomene på vitamin B12-mangel er tretthet (fra anemi), nummenhet og prikking (fra nervesystemet) og sår på tungen.
 • I motsetning til andre vannløselige vitaminer lagres vitamin B12 i leveren slik at lageret kan vare i flere år etter at man har gått over til vegankost. Samtidig tar det lang tid for kroppen å bygge opp vitamin B12 lageret dersom nivået allerede er lavt.
 • I motsetning til vitamin B12 i mat, krever den rensede formen av B12 som finnes i kosttilskudd, ikke magesyre for at den skal gjøres tilgjengelig for absorpsjon. Dette er en fordel for de som har lite magesyre. Produksjonen av magesyre kan for noen svekkes med alderen. Det kan også være forårsaket av medisinske tilstander og fra bruk av syrehemmende medisiner.
 • Vitamin B12 bidrar til normal energiomsetning, nervesystemets normale funksjon, normal homocysteinomsetning, normal psykologisk funksjon, normal dannelse av røde blodlegemer, immunsystemets normale funksjon, celledelingsprosessen samt til å redusere tretthet og utmattelse.
 • De fleste barn trenger tilskudd av vitamin D.
 • Vitamin D er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt.
 • Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon hos barn.
 • OVEG JUNIOR inneholder vegansk vitamin D3 fra alger, som er kjemisk identisk med vitamin D3 fra animalsk opprinnelse og kan dermed brukes som en direkte erstatning. I tillegg til å være egnet for veganere og vegetarianere, er den 100% bærekraftig og fremstilt med full kontroll over kvalitet og renhet.
 • Vitamin D3 dannes i huden ved solbestrålning men det vil være en betydelig sesongvariasjon, slik at D-vitaminstatus er lavest på senhøsten, vinteren og våren. Da er behovet for tilskudd størst.
 • Vitamin D bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet, å opprettholde normal muskelfunksjon, å opprettholde normale tenner, å opprettholde normale knokler, immunsystemets normale funksjon, celledelingsprosessen samt til normalt opptak/utnyttelse av kalsium og fosfor.
 • Jod bidrar til barnets vekst.
 • Fisk, egg og melk er trygge jodkilder med et forutsigbart jodinnhold. Jodmengden i beriket salt er ikke nok til å dekke behovet. Tang inneholder mye jod, men det er vanskelig å sikre et stabilt moderat inntak da jodinnholdet i tang varierer stort, selv innenfor en enkelt type tang. Selv en liten mengde tang og tare kan gi risiko for overdosering av jod. Bl.a. brunalger (grisetang, blæretang, sauetang, martaum, åletang og remtang) har spesielle egenskaper som fører til at de effektivt akkumulerer ikke bare jod fra sjøvannet, men dessverre også giftig uorganisk arsen og det giftige tungmetallet kadmium.
 • Både for lite og for mye jod kan øke risikoen for stoffskifteforstyrrelser. Begge deler kan gi både for lavt og høyt stoffskifte. Dersom jodinntaket har vært lavt over tid, kan en brå økning gi en forbigående ubalanse i stoffskiftehormonene.
 • Med OVEG Junior er barnet sikret et trygt og stabilt inntak av jod.
 • Jod bidrar til normal kognitiv funksjon, normal energiomsetning, nervesystemets normale funksjon, å opprettholde normal hud samt til normal produksjon av skjoldbruskhormoner og skjoldbruskkjertelens normale funksjon.
 • Selen finnes i blant annet østers, havfisk, egg, kjøtt og paranøtter. Korn kan også være en kilde til selen, men innholdet er varierende og relativt lavt i blant annet Norge pga lite selen i jordsmonnet. Det er vanskelig å finne trygge og forutsigbare kilder til selen med et plantebasert kosthold. Ei paranøtt kan langt på vei dekke dagsbehovet for selen, men innholdet varierer svært meget og er derfor å anse som en upålitelig kilde til selen. Dagsbehovet for barn fra 1 til 4 år ligger på 20-25µg selen og det er gjort en rekke analyser av paranøtter som viser en variasjon fra 8µg og opptil 400µg i ei nøtt. Dvs at i ett tilfelle kan ei paranøtt kan overstige øvre toleransegrense mens i et annet trengs det 2-3 paranøtter for å dekke dagsbehovet. Problemet er at man ikke kan vite hvor mye selen som faktisk finnes i de paranøttene man spiser
 • Med OVEG Junior er barnet sikret et stabilt inntak av selen.
 • Selen bidrar til normal å opprettholde normalt hår, å opprettholde normale negler, immunsystemets normale funksjon, skjoldbruskkjertelens normale funksjon samt til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
 • Sink har flere viktige funksjoner i kroppen enn noe annet vitamin eller mineral, faktisk over dobbelt så mange som gjennomsnittet av øvrige vitaminer og mineraler (i følge forskrift om ernærings- og helsepåstander).
 • Opptaket av sink påvirkes negativt av fytinsyre fra planter og påvirkes positivt av animalsk protein. For et plantebasert kosthold anbefales et 25-30% høyere inntak av sink. De som har et helt eller hovedsakelig plantebasert kosthold har noe lavere verdier av sink i blodet, men det er i mange tilfeller innenfor normalområdet.
 • OVEG Junior inneholder en nokså moderat mengde med sink for å sikre gode verdier av dette viktige mineralet. Vi har valgt forbindelsen sinkbisglysinat, som gir optimal absorpsjon og bioaktivitet.
 • Kroppen har ikke noe lager av sink, så det er behov for daglig inntak for å opprettholde tilstrekkelig nivå.
 • Sink bidrar til normal syre-baseomsetning, normal karbohydratomsetning, normal kognitiv funksjon, normal DNA-syntese, normal fruktbarhet og reproduksjonsevne, normal omsetning av makronæringsstoffer, normal omsetning av fettsyrer, normal omsetning av vitamin A, normal proteinsyntese, å opprettholde normale knokler, å opprettholde normalt hår, å opprettholde normale negler, å opprettholde normal hud, å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet, å opprettholde normalt syn, immunsystemets normale funksjon, celledelingsprosessen samt til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
 • Vitaminene B2, B6 og folat er ikke noe som typisk mangler i et plantebasert kosthold. OVEG Junior inneholder folat og moderate mengder av vitaminene B2 og B6 bl.a fordi de sammen med vitamin B12 bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitaminene B12, B6 og folat samarbeider med å bidra til normal homocysteinomsetning og til immunsystemets normale funksjon. Vitaminene B12, B2 og B6 samarbeider med å bidra til normal energiomsetning, til nervesystemets normale funksjon og til normal dannelse av røde blodlegemer.
 • Folat bidrar også til vevsdannelse hos gravide, normal aminosyresyntese, normal bloddannelse, normal psykologisk funksjon samt til celledelingsprosessen.
 • Vitamin B2 bidrar også til å opprettholde normale slimhinner, å opprettholde normal hud, å opprettholde normalt syn, normal omsetning av jern samt til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
 • Vitamin B6 bidrar også til normal cysteinsyntese, normal omsetning av protein og glykogen, normal psykologisk funksjon samt til å regulere hormonell aktivitet.

For oss er det en selvfølge å velge de beste substansene i de tilskuddene vi produserer. Derfor inneholder OVEG Junior bioidentisk og aktivt metylfolat. Metylfolat substansen er ca 230 ganger dyrere enn den tradisjonelt anvendte formen av folsyre, som er pteroylmonoglutaminsyre. Med våre fornuftige priskalkyler, er utsalgsprisen på OVEG Junior likevel lav. Pga høyest mulig profitt, inneholder storparten av kosttilskudd på markedet de billigste substansene av vitaminer og mineraler, folsyre inkludert.

OVEG Junior

10 dråper

RI*

Vitamin B12

2,5 µg

100%

Vitamin D3

10 µg

200%

Jod

80 µg

53%

Sink

3 mg

30%

Selen

25 µg

45%

Folat

50 µg

25%

Vitamin B2

0,3 mg

21%

Vitamin B6

0,3 mg

21%

*RI = referanseinnhold

Sinksulfat, riboflavin, pyridoksinhydroklorid, kaliumjodid, kalsium-l-metylfolat, natriumselenitt, metylkobalamin, vegansk kolekalsiferol (fra alger).

Renset vann, vegansk glyserol, kaliumsorbat, sitronsyre, naturlig appelsinsmak.

OVEG Flytende• Barn fra 1 år og opptil 4 år: 10 dråper fra pipetten. • Gis rett i munnen fra skje. Kan også blandes i mat eller drikke like før servering. • Inntas sammen med et måltid. • Skal ikke brukes av barn under 1 år. • Anbefalt døgndose skal ikke overskrides. • Erstatter ikke et variert kosthold. • Rist flasken godt før bruk. • Åpnet flaske oppbevares i kjøleskap og brukes da opp innen 90 dager. Innholdet av sink kan gi en “metallisk” ettersmak på tungen. Dette kan i så fall enkelt unngås ved å innta mat eller drikke like i etterkant, eller ved å blande tilskuddet ut i litt mat eller drikke.

Produktet er fritt for:

 • Selleri eller selleriderivater.
 • Korn som inneholder gluten (protein avledet fra hvete, rug, bygg, havre, spelt og kamut).
 • Krepsdyr eller krepsdyrderivater (hummer, krabbe, reker, reker, sjøkreps, osv.)
 • Egg- eller eggderivater.
 • Fisk- eller fiskederivater.
 • Lupin- eller lupinderivater.
 • Melk- eller melkederivater (inkludert laktose).
 • Bløtdyr eller bløtdyrderivater (østers, blekksprut, hjertemuslinger, blåskjell, kamskjell , snegler osv.).
 • Nøtter eller nøttederivater (inkludert mulige kilder til krysskontaminering).
 • Nøtteravledede oljer.
 • Peanøtter eller peanøttderivater.
 • Senneps- og sennepsderivater.
 • Sesamfrø eller sesamfrøderivater.
 • Soya- og soyaderivater.
 • Svoveldioksid og sulfitter ved nivåer over 10 mg / kg eller 10 mg / liter uttrykt som SO2.
 • Eventuelle andre potensielle allergifremkallende stoffer.

Vi bekrefter at informasjonen ovenfor er hentet fra de opprinnelige produsentene / råmateriale.

Utviklingen av OVEG

OVEG tilskuddene er et resultat av en lang og omfattende prosess som involverer spesialister på ulike fagområder innen kosttilskudd og vegansk ernæring. Sammensetning, anvendelighet, stabilitet, trygghet og opptakelighet er det essensielle i utviklingen av OVEG. I Norge er det hovedsakelig Lars T. Fadnes og Nina Cathrine Johansen som har bidratt med sin ekspertise. Lars T. Fadnes er professor ved Universitetet i Bergen, spesialist i allmennmedisin, medlem i Nasjonalt råd for ernæring og forsker blant annet på ernæring. Nina Cathrine Johansen er ernæringsrådgiver med mastergrad i samfunnsernæring og videreutdanning innen plantebasert ernæring. De har ingen økonomisk tilknytning til Naturi, har ikke mottatt betaling for arbeidet og har gjort dette som uavhengige fageksperter. Nina kan du lese mer om her

Spørsmål & Svar

OVEG Mini inneholder metylkobalamin, som er den aktive og naturlige formen for vitamin B12, slik den forekommer i mat. Den er allerede i en biotilgjengelig form, noe som betyr at kroppen ikke trenger å konvertere den for å ha nytte av den. Dette kan gi en fordel i forhold til cyanokobalamin, som er den mest vanlige formen for vitamin B12 i kosttilskudd. Cyanokobalamin skal først omdannes til hydroksobobalamin og deretter til metylkobalamin, som er den aktive formen som kan utnyttes i kroppen. Denne evnen til omdanning kan svekkes med alderen og kan i tillegg være nedsatt hos noen av andre årsaker, som f.eks mage-tarm problemer. Siden metylkobalamin inneholder en metylgruppe, som behøves for at det kan utføre sine funksjoner, er den mer effektiv enn ikke-aktive former for vitamin B12. Den andre aktive formen for vitamin B12 er adenosylkobalamin, men siden denne og metylkobalamin interkonverterer, er inntak av kun metylkobalamin nødvendig. 

 • Det er en vesentlig forskjell mellom folat og folsyre, selv om navnene ofte brukes om hverandre.
 • Metylfolat er den metabolisk aktive formen av vitamin B9, mens folsyre (pteroylmonoglutaminsyre) er den inaktive formen av vitamin B9 som må omdannes i kroppen til aktivt folat.
 • Metylfolat kan brukes av kroppen umiddelbart, uten behov for omdanning. Folsyre (pteroylmonoglutaminsyre) krever imidlertid fire steg før den omdannes til aktivt metylfolat av flere viktige enzymer. Dette påvirkes av individuell genetikk og av andre næringsstoffer. Opptil 60% av befolkningen har en genetisk variasjon som kan påvirke det siste trinnet i konverteringen. I motsetning til folsyre, trenger ikke folat å gjennomgå enzymkonvertering. For de av oss med den vanlige MTHFR-genvarianten kan dette ha spesielt stor betydning for hvor stor mengde folat som metaboliseres.
 • Folat maskerer ikke B12-mangel. Folsyre, derimot, kan maskere anemi forbundet med vitamin B12-mangel. Dette kan forsinke diagnose og behandling. De hematologiske effektene i blodet er reversible, men det kan allerede ha rukket å utvikle seg uopprettelig nevrologisk skade.
 • Folat absorberes og utnyttes bedre enn folsyre. OVEG Mini inneholder den mest bioaktive formen av folat som er tilgjengelig i dag, l-metylfolat (ofte betegnet som L-MTHF, L-5-Metyltretrahydrofolat, L-5-MetylTHF, (6S) -5-Metylfolat, etc). Dette er den ‘allerede konverterte’ formen av vitaminet som umiddelbart er klar for kroppens celler til å bruke direkte. Det er kun folat (ikke folsyre) som krysser blod-hjerne-barrieren.
 • Folat er direkte involvert i å senke nivået av homocystein i blodet. Forhøyet homocystein er en markør for økt risiko for hjerte- og karsykdom.
 • Folat vil på ingen måte kunne føre til forekomst av umetabolisert folsyre i blodet. Umetabolisert folsyre i blod har blitt påvist etter vedvarende dagsinntak på over 200μg folsyre, noe som kan ha negative effekter på immunsystem og på aktiveringen av NK-celler. Umetabolisert folsyre har ingen biologisk funksjon.
 • Noen legemidler hemmer omdannelsen av folsyre og kan gi folatmangel. Dette gjelder bl.a p-piller, kolesterolsenkende midler, Fenytoin mot epilepsi og Methotrexate mot revmatisme. I mange tilfeller er inntak av aktivt folat løsningen, men vi anbefaler at det rådføres med lege i hvert enkelt tilfelle.
 • Forøvrig anbefaler vi inntak av folatrike matvarer, som f.eks mørke bladgrønnsaker, belgfrukter og avokado.
 • En studie av en kvinne med infertilitet viser at høye doser av folsyre kan være skadelig og øke nivåer av homocystein (Les saksrapport: “High doses of folic acid induce a pseudo-methylenetetrahydrofolate  syndrome”). Da hun stoppet med inntak av folsyre og i stedet fikk 500µg folat (l-metylfolat), falt nivåene av homocystein til et normalt nivå innen fem dager. Forskerne i denne studien hevder at folat bør foreslås i stedet for folsyre. Selv om forekomsten av MTHFR genet er høy og disse pasientene har høyere risiko for homocystein-forhøyelse, blir ikke flertallet av gravide pasienter testet for dette genet. Basert på studien oppfordres det til at praksisen med å foreskrive høye doser folsyre (pteroylmonoglutaminsyre) bør debatteres.
 • Symptomer som kan tyde på folat-mangel er kvalme, utmattelse, influensalignende symptomer, magesmerter, hodepine, sår i munnen, hårtap, irritabilitet, forhøyede leverenzymnivåer, lavt antall blodceller (leukopeni og anemi) og myelopati (ryggmarg- eller muskelsykdom).
 • Den formen som tillater absolutt lavest mengde tilsetningsstoffer. Foruten de aktive substansene består OVEG Mini av kun vann, glyserol og kaliumsorbat.
 • Anvendelig for de aller fleste, enten man har problemer med å svelge en tablett eller foretrekker å blande i mat og drikke.
 • Kaliumsorbat er smaksnøytral og fremstilles ved at kaliumhydroksid brukes til å nøytralisere sorbinsyre (som forekommer naturlig i for eksempel rognebær, jordbær, kirsebær og tomat). Kaliumsorbat fungerer som en stabilisator og forhindrer gjæring. Det er mye brukt i matvarer som f.eks syltetøy, majones, kaviar, smøreost, dressing, potetsalat, m.v.
 • Glyserol forekommer naturlig i alle dyre- og planteceller. Det er det primære triglyseridet som finnes i fettet til kokosnøtt og oliven. OVEG Mini inneholder vegansk glyserol av farmasøytisk kvalitet, med høy renhet (> 99,5%), som oppnås ved destillasjon i flere trinn. Den er fargeløs, luktfri, giftfri og har en naturlig søtlig smak. I OVEG Mini brukes glyserol som emulgator, dvs at både vannløselige og fettløselige vitaminer- og mineraler skal kunne blandes sammen i ett og samme tilskudd. I tillegg bidrar glyserol til å bevare næringsstoffene best mulig. Glyserol er et såkalt sukkeralkohol med en GI (glykemisk indeks) på kun 5 og vil neppe kunne øke blodsukkeret nevneverdig. Dessuten er mengden ytterst liten i et slikt tilskudd (under 1 kcal pr dagsdose). Sukker/sukrose har til sammenligning en GI på 65.

B-vitaminene, jod og selen er vannløselige, sink er delvis vannløselig og vitamin D3 er fettløselig. For at disse skal kunne kombineres og gi en homogen løsning i vann, har vi tilsatt glyserol som emulgator i OVEG Junior.

 • Pipett bør benyttes i vannbasert kosttilskudd da det gir god kontroll på antall dråper, best nøyaktighet i dråpestørrelse og dermed en nøyaktig dosering. Samtidig fraråder vi å dryppe rett i munnen fra en glasspipett av sikkerhetsmessige årsaker. Da vil 10 dråper i f.eks ei skje gi en mer synlig mengde og sikre at barnet får i seg hele dosen.
 • Dessuten krever mengden av visse aktive ingredienser i OVEG Junior noe volum for å gi tilstrekkelig lav viskositet og minimere evt ubehagelig ettersmak.
 • For barn med et ensidig og næringsfattig kosthold uten animalske produkter, for eksempel av miljø- eller dyrevelferdshensyn uten å erstatte det med næringsrike vegetabilske alternativer, så bør ikke et såkalt “helgarderingstilskudd” med alle vitaminer og mineraler være erstatningen for et variert og næringsrikt kosthold. Vi oppfordrer heller til høy bevissthet rundt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter, belgvekster, nøtter og frø. I så fall vil OVEG Junior være det optimale tilskuddet for de aller fleste barn fra 1 år og opptil 4 år.
 • Har barnet stadig et ensidig kosthold, kan dere i det minste få hjelp av helsepersonell til å se nærmere på hvilke næringsstoffer som det er mangel på i kostholdet ditt. Ut fra dette må det vurderes om et helgarderingstilskudd vil være det beste. I så fall er vi behjelpelig med å finne et passende kosttilskudd.
 • For barn vil OVEG Junior dekke behovet for det som mangler i et variert og næringsrikt plantebasert kosthold.
 • I tillegg anbefaler Helsedirektoratet at barn fra 0 til 2 år får i seg totalt 100mg av omega-3 fettsyren DHA. For barn over 2 år er det ikke gitt spesifikke anbefalinger.
 • For barn fra 0 til 2 år anbefaler vi 1 kapsel med OVEGA-3 annen hver dag og for barn over 2 år anbefaler vi 1 kapsel hver dag (stikk hull i kapselen med gaffel/potetgaffel og klem ut innholdet). Av flytende OVEGA-3 foreslår vi 1ml daglig for barn fra 0 til 2 år (bruk måleskje, pipette eller doseringssprøyte) og ei halv teskje (2,5ml) til barn over 2 år.
 • OVEGA-3 ble lansert av oss i år 2011, som det første veganske omega-3 produktet i Norge med DHA og EPA fettsyrer. Vegansk omega-3 med DHA og EPA er utvunnet fra alger (direkte fra kilden). Denne finnes både i kapsler og som flytende form og kan kjøpes her>>>.