OVEG Standard

OVEG – vegansk vitamin- og mineraltilskudd

Optimalisert for deg med et helt eller hovedsakelig plantebasert kosthold

360 stk små tyggetabletter med naturlig smak av jordbær og bringebær

 • For å sikre et pålitelig, stabilt og balansert totalinntak av næringsstoffer, inneholder OVEG kun vitaminer og mineraler som typisk mangler i et plantebasert kosthold.
 • Mest mulig av vitaminer og mineraler bør komme fra mat da dette er de naturlige kildene. Et såkalt «helgarderingstilskudd» med alle vitaminer og mineraler vil gi kroppen dobbelt opp med en miks av syntetiske og naturlige næringsstoffer, noe som kan være en ekstra belastning for kroppen. Med OVEG unngår man dette.
 • Kombinert med et variert plantebasert kosthold, er tilskudd av OVEG en enkel og god måte å sikre kroppen mot mangel av næringsstoffer.

Detaljert produktbeskrivelse

 • OVEG inneholder vitaminer og mineraler av høyeste kvalitet, som gir optimal absorpsjon og bioaktivitet. Vi har ikke spart på noe og har valgt det aller beste, f.eks metylformene av vitamin B12 og folat.
 • Vitamin B12 som aktivt metylkobalamin fremfor syntetisk cyanokobalamin.
 • Folat som aktivt metylfolat. Denne er ca 230 ganger dyrere enn den folsyre-forbindelsen som er vanligst i kosttilskudd. Dersom kun “folsyre” er angitt på en produktpakning, er det høyst sannsynlig den billige pteroylmonoglutaminsyre formen.
 • Selv blant de som har et plantebasert kosthold, helt uten animalske innslag, er det individuelle behov. Dette pga ulike matvaner, kroppens fysiologi, aktivitetsnivå, soleksponering (vitamin D), m.v. Dette er det tatt hensyn til ved utviklingen av OVEG. Selv om ikke alle behøver tilskudd av nøyaktig samme mengde av hvert enkelt vitamin og mineral, så vil OVEG passe for de aller fleste. Mengden med vitaminer og mineraler i OVEG er godt innenfor kroppens øvre toleransegrenser, fastsatt av bl.a EFSA (Det europeiske mattrygghetsorganet).
 • Vitamin B12 finnes naturlig kun i animalske matvarer. Vegankost inneholder typisk ingen eller svært lite vitamin B12. Noe mat og drikke er beriket med B12, men i de fleste tilfeller er ekstra tilskudd nødvendig for å sikre en tilstrekkelig og stabil mengde.
 • OVEG inneholder metylkobalamin, som er den aktive og naturlige formen for vitamin B12, slik den forekommer i mat. Den er allerede i en biotilgjengelig form, noe som betyr at kroppen ikke trenger å konvertere den for å ha nytte av den. Dette kan gi en fordel i forhold til cyanokobalamin, som er den mest vanlige formen for vitamin B12 i kosttilskudd. Cyanokobalamin skal først omdannes til hydroksobobalamin og deretter til metylkobalamin, som er den aktive formen som kan utnyttes i kroppen. Denne evnen til omdanning kan svekkes med alderen og kan i tillegg være nedsatt hos noen av andre årsaker, som f.eks mage-tarm problemer. Siden metylkobalamin inneholder en metylgruppe, som behøves for at det kan utføre sine funksjoner, er den mer effektiv enn ikke-aktive former for vitamin B12. Den andre aktive formen for vitamin B12 er adenosylkobalamin, men siden denne og metylkobalamin interkonverterer, er inntak av kun metylkobalamin nødvendig.
 • Lavt nivå av vitamin B12 i kroppen gir økt risiko for anemi og skade på nervesystemet. De vanligste tidlige symptomene på vitamin B12-mangel er tretthet (fra anemi), nummenhet og prikking (fra nervesystemet) og sår på tungen.
 • I motsetning til andre vannløselige vitaminer lagres vitamin B12 i leveren slik at lageret kan vare i flere år etter at man har gått over til vegankost. Samtidig tar det lang tid for kroppen å bygge opp vitamin B12 lageret dersom nivået allerede er lavt.
 • I motsetning til vitamin B12 i mat, krever den rensede formen av B12 som finnes i kosttilskudd, ikke magesyre for at den skal gjøres tilgjengelig for absorpsjon. Dette er en fordel for de som har lite magesyre. Produksjonen av magesyre kan for noen svekkes med alderen. Det kan også være forårsaket av medisinske tilstander og fra bruk av syrehemmende medisiner.
 • Vitamin B12 bidrar til normal energiomsetning, nervesystemets normale funksjon, normal homocysteinomsetning, normal psykologisk funksjon, normal dannelse av røde blodlegemer, immunsystemets normale funksjon, celledelingsprosessen samt til å redusere tretthet og utmattelse.
 • OVEG inneholder vegansk vitamin D3 fra alger, som er kjemisk identisk med vitamin D3 fra animalsk opprinnelse og kan dermed brukes som en direkte erstatning. I tillegg til å være egnet for veganere og vegetarianere, er den 100% bærekraftig og fremstilt med full kontroll over kvalitet og renhet.
 • Vitamin D3 dannes i huden ved solbestrålning men det vil være en betydelig sesongvariasjon, slik at D-vitaminstatus er lavest på senhøsten, vinteren og våren. Da er behovet for tilskudd størst.
 • Vitamin D er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt.
 • Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon hos barn.
 • Vitamin D bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet, å opprettholde normal muskelfunksjon, å opprettholde normale tenner, å opprettholde normale knokler, immunsystemets normale funksjon, celledelingsprosessen samt til normalt opptak/utnyttelse av kalsium og fosfor.
 • Fisk, egg og melk er trygge jodkilder med et forutsigbart jodinnhold. Jodmengden i beriket salt er ikke nok til å dekke behovet. Tang inneholder mye jod, men det er vanskelig å sikre et stabilt moderat inntak da jodinnholdet i tang varierer stort, selv innenfor en enkelt type tang. Selv en liten mengde tang og tare kan gi risiko for overdosering av jod. Bl.a. brunalger (grisetang, blæretang, sauetang, martaum, åletang og remtang) har spesielle egenskaper som fører til at de effektivt akkumulerer ikke bare jod fra sjøvannet, men dessverre også giftig uorganisk arsen og det giftige tungmetallet kadmium.
 • Jod er nødvendig for å danne stoffskiftehormoner. For voksne kvinner kan mangel påvirke blant annet fertiliteten. For et foster vil disse hormonene være en viktig del av utviklingen av sentralnervesystemet og organutviklingen. Mors jodstatus før og under svangerskapet har betydning for fosterutviklingen og kan også påvirke barnets utvikling etter fødsel.
 • Både for lite og for mye jod kan øke risikoen for stoffskifteforstyrrelser. Begge deler kan gi både for lavt og høyt stoffskifte. Dersom jodinntaket har vært lavt over tid, kan en brå økning gi en forbigående ubalanse i stoffskiftehormonene.
 • Med OVEG er du sikret et trygt og stabilt inntak av jod.
 • Jod bidrar til barnets vekst.
 • Jod bidrar til normal kognitiv funksjon, normal energiomsetning, nervesystemets normale funksjon, å opprettholde normal hud samt til normal produksjon av skjoldbruskhormoner og skjoldbruskkjertelens normale funksjon.
 • OVEG inneholder 200µg jod pr dagsdose på to tabletter. Dette dekker dermed også behovet for gravide og ammende. Jodinnholdet i en enkelt tablett blir da på 100µg, som er en fin dosering for barn fra 3 år og oppover. Innenfor anbefalte doseringer er jodinnholdet langt innenfor øvre toleransegrense for både barn og voksne. OVEG er også en trygg og stabil kilde til jod.
 • Selen finnes i blant annet østers, havfisk, egg, kjøtt og paranøtter. Korn kan også være en kilde til selen, men innholdet er varierende og relativt lavt i blant annet Norge pga lite selen i jordsmonnet. Det er vanskelig å finne trygge og forutsigbare kilder til selen med et plantebasert kosthold. Ei paranøtt kan langt på vei dekke dagsbehovet for selen, men innholdet varierer svært meget og er derfor å anse som en upålitelig kilde til selen. Dagsbehovet for voksne ligger på 50-60µg selen og det er gjort en rekke analyser av paranøtter som viser en variasjon fra 8µg og opptil 400µg i ei nøtt. Dvs at i ett tilfelle kan ei paranøtt kan overstige øvre toleransegrense mens i et annet trengs det ca 7 paranøtter for å dekke dagsbehovet. Problemet er at man ikke kan vite hvor mye selen som faktisk finnes i de paranøttene man spiser.
 • Med OVEG er du sikret et stabilt inntak av selen.
 • Selen bidrar til normal spermatogenese, å opprettholde normalt hår, å opprettholde normale negler, immunsystemets normale funksjon, skjoldbruskkjertelens normale funksjon samt til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
 • Sink har flere viktige funksjoner i kroppen enn noe annet vitamin eller mineral, faktisk over dobbelt så mange som gjennomsnittet av øvrige vitaminer og mineraler (i følge forskrift om ernærings- og helsepåstander).
 • Opptaket av sink påvirkes negativt av fytinsyre fra planter og påvirkes positivt av animalsk protein. For et plantebasert kosthold anbefales et 25-30% høyere inntak av sink. De som har et helt eller hovedsakelig plantebasert kosthold har noe lavere verdier av sink i blodet, men det er i mange tilfeller innenfor normalområdet.
 • OVEG inneholder en nokså moderat mengde med sink for å sikre gode verdier av dette viktige mineralet. Vi har valgt forbindelsen sinksitrat, som gir optimal absorpsjon og bioaktivitet.
 • Kroppen har ikke noe lager av sink, så det er behov for daglig inntak for å opprettholde tilstrekkelig nivå.
 • Sink bidrar til normal syre-baseomsetning, normal karbohydratomsetning, normal kognitiv funksjon, normal DNA-syntese, normal fruktbarhet og reproduksjonsevne, normal omsetning av makronæringsstoffer, normal omsetning av fettsyrer, normal omsetning av vitamin A, normal proteinsyntese, å opprettholde normale knokler, å opprettholde normalt hår, å opprettholde normale negler, å opprettholde normal hud, å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet, å opprettholde normalt syn, immunsystemets normale funksjon, celledelingsprosessen samt til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
 • Vitaminene B2, B6 og folat er ikke noe som typisk mangler i et plantebasert kosthold. OVEG inneholder folat og moderate mengder av vitaminene B2 og B6 bl.a fordi de sammen med vitamin B12 bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitaminene B12, B6 og folat samarbeider med å bidra til normal homocysteinomsetning og til immunsystemets normale funksjon. Vitaminene B12, B2 og B6 samarbeider med å bidra til normal energiomsetning, til nervesystemets normale funksjon og til normal dannelse av røde blodlegemer.
 • Trening gir stress i metabolismeveier som bruker vitamin B2. Idrettsutøvere på vegankost kan risikere mangel på vitamin B2 pga deres økte behov for dette næringsstoffet og fordi animalske produkter (inkludert egg og meieriprodukter) pleier å være gode kilder. Gravide og ammende kvinner på vegankost kan også risikere en viss mangel på vitamin B2.
 • Folat er ekstra viktig for kvinner som er gravide, ammer og planlegger å bli gravide. OVEG Mamma er spesielt tilpasset for denne gruppen, med bl.a høyere innhold av folat.
 • I tillegg til ovennevnte bidrar folat til: vevsdannelse hos gravide, normal aminosyresyntese, normal bloddannelse, normal psykologisk funksjon samt til celledelingsprosessen.
 • I tillegg til ovennevnte bidrar vitamin B2 til: å opprettholde normale slimhinner, å opprettholde normal hud, å opprettholde normalt syn, normal omsetning av jern samt til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
 • I tillegg til ovennevnte bidrar vitamin B6 til: normal cysteinsyntese, normal omsetning av protein og glykogen, normal psykologisk funksjon samt til å regulere hormonell aktivitet.

For oss er det en selvfølge å velge de beste substansene i de tilskuddene vi produserer. Derfor inneholder OVEG bioidentisk og aktivt metylfolat. Metylfolat substansen er ca 230 ganger dyrere enn den tradisjonelt anvendte formen av folsyre, som er pteroylmonoglutaminsyre. Med våre fornuftige priskalkyler, er utsalgsprisen på OVEG likevel lav. Pga høyest mulig profitt, inneholder storparten av kosttilskudd på markedet de billigste substansene av vitaminer og mineraler, folsyre inkludert.

OVEG Standard

1 tablett

RI*

2 tabletter

RI*

Vitamin B12

15 µg

600%

30 µg

1200%

Vitamin D3

10 µg

200%

20 µg

400%

Jod

100 µg

67%

200 µg

133%

Sink

4 mg

40%

8 mg

80%

Selen

35 µg

64%

70 µg

127%

Folat

100 µg

50%

200 µg

100%

Vitamin B2

0,4 mg

29%

0,8 mg

57%

Vitamin B6

0,4 mg

29%

0,8 mg

57%

*RI = referanseinntak

Små tyggetabletter med totalvekt à 310mg

Sinksitrat, riboflavin, pyridoksinhydroklorid, kaliumjodid, kalsium-l-metylfolat, natriumselenitt, metylkobalamin, kolekalsiferol fra alger (vitamin D3V®).

Sukrose (sukker), dekstrose monohydrat (druesukker), mikrokrystallinsk cellulose, silisiumdioksid, stearinsyre, sitronsyre, naturlig bringebærsmak, naturlig jordbærsmak.

Voksne og unge over 11 år: 2 stk tabletter.
Barn fra 3 år og opptil 11 år: 1 stk tablett.
Skal ikke brukes av barn under 3 år.
2 stk tabletter skal ikke brukes av barn under 11 år.
Tabletten kan tygges, knuses eller svelges hel. Inntas i forbindelse med et måltid og gjerne noe fettholdig mat for økt opptak av vitamin D.
Anbefalt døgndose skal ikke overskrides.
Erstatter ikke et variert kosthold.

Innholdet av sink kan gi en “metallisk” ettersmak på tungen. Dette kan i så fall enkelt unngås ved å innta mat eller drikke like i etterkant.

Ved å fordele inntaket til ulike måltider, med minst 4 timers mellomrom, kan det totale opptaket av vitamin B12 økes med opptil ca 90%. Dette anbefales kun ved påvist vitamin B12-mangel.

Produktet er fritt for:

 • Selleri eller selleriderivater.
 • Korn som inneholder gluten (protein avledet fra hvete, rug, bygg, havre, spelt og kamut).
 • Krepsdyr eller krepsdyrderivater (hummer, krabbe, reker, reker, sjøkreps, osv.)
 • Egg- eller eggderivater.
 • Fisk- eller fiskederivater.
 • Lupin- eller lupinderivater.
 • Melk- eller melkederivater (inkludert laktose).
 • Bløtdyr eller bløtdyrderivater (østers, blekksprut, hjertemuslinger, blåskjell, kamskjell , snegler osv.).
 • Nøtter eller nøttederivater (inkludert mulige kilder til krysskontaminering).
 • Nøtteravledede oljer.
 • Peanøtter eller peanøttderivater.
 • Senneps- og sennepsderivater.
 • Sesamfrø eller sesamfrøderivater.
 • Soya- og soyaderivater.
 • Svoveldioksid og sulfitter ved nivåer over 10 mg / kg eller 10 mg / liter uttrykt som SO2.
 • Eventuelle andre potensielle allergifremkallende stoffer.

Vi bekrefter at informasjonen ovenfor er hentet fra de opprinnelige produsentene / råmateriale.

Utviklingen av OVEG

OVEG tilskuddene er et resultat av en lang og omfattende prosess som involverer spesialister på ulike fagområder innen kosttilskudd og vegansk ernæring. Sammensetning, anvendelighet, stabilitet, trygghet og opptakelighet er det essensielle i utviklingen av OVEG. I Norge er det hovedsakelig Lars T. Fadnes og Nina Cathrine Johansen som har bidratt med sin ekspertise. Lars T. Fadnes er professor ved Universitetet i Bergen, spesialist i allmennmedisin, medlem i Nasjonalt råd for ernæring og forsker blant annet på ernæring. Nina Cathrine Johansen er ernæringsrådgiver med mastergrad i samfunnsernæring og videreutdanning innen plantebasert ernæring. De har ingen økonomisk tilknytning til Naturi, har ikke mottatt betaling for arbeidet og har gjort dette som uavhengige fageksperter. Nina kan du lese mer om her

Spørsmål & Svar

OVEG inneholder metylkobalamin, som er den aktive og naturlige formen for vitamin B12, slik den forekommer i mat. Den er allerede i en biotilgjengelig form, noe som betyr at kroppen ikke trenger å konvertere den for å ha nytte av den. Dette kan gi en fordel i forhold til cyanokobalamin, som er den mest vanlige formen for vitamin B12 i kosttilskudd. Cyanokobalamin skal først omdannes til hydroksobobalamin og deretter til metylkobalamin, som er den aktive formen som kan utnyttes i kroppen. Denne evnen til omdanning kan svekkes med alderen og kan i tillegg være nedsatt hos noen av andre årsaker, som f.eks mage-tarm problemer. Siden metylkobalamin inneholder en metylgruppe, som behøves for at det kan utføre sine funksjoner, er den mer effektiv enn ikke-aktive former for vitamin B12. Den andre aktive formen for vitamin B12 er adenosylkobalamin, men siden denne og metylkobalamin interkonverterer, er inntak av kun metylkobalamin nødvendig.

 • Det er en vesentlig forskjell mellom folat og folsyre, selv om navnene ofte brukes om hverandre.
 • Metylfolat er den metabolisk aktive formen av vitamin B9, mens folsyre (pteroylmonoglutaminsyre) er den inaktive formen av vitamin B9 som må omdannes i kroppen til aktivt folat.
 • Metylfolat kan brukes av kroppen umiddelbart, uten behov for omdanning. Folsyre (pteroylmonoglutaminsyre) krever imidlertid fire steg før den omdannes til aktivt metylfolat av flere viktige enzymer. Dette påvirkes av individuell genetikk og av andre næringsstoffer. Opptil 60% av befolkningen har en genetisk variasjon som kan påvirke det siste trinnet i konverteringen. I motsetning til folsyre, trenger ikke folat å gjennomgå enzymkonvertering. For de av oss med den vanlige MTHFR-genvarianten kan dette ha spesielt stor betydning for hvor stor mengde folat som metaboliseres.
 • Folat maskerer ikke B12-mangel. Folsyre, derimot, kan maskere anemi forbundet med vitamin B12-mangel. Dette kan forsinke diagnose og behandling. De hematologiske effektene i blodet er reversible, men det kan allerede ha rukket å utvikle seg uopprettelig nevrologisk skade.
 • Folat absorberes og utnyttes bedre enn folsyre. Oveg inneholder den mest bioaktive formen av folat som er tilgjengelig i dag, l-metylfolat (ofte betegnet som L-MTHF, L-5-Metyltretrahydrofolat, L-5-MetylTHF, (6S) -5-Metylfolat, etc). Dette er den ‘allerede konverterte’ formen av vitaminet som umiddelbart er klar for kroppens celler til å bruke direkte. Det er kun folat (ikke folsyre) som krysser blod-hjerne-barrieren.
 • Folat er direkte involvert i å senke nivået av homocystein i blodet. Forhøyet homocystein er en markør for økt risiko for hjerte- og karsykdom.
 • Folat vil på ingen måte kunne føre til forekomst av umetabolisert folsyre i blodet. Umetabolisert folsyre i blod har blitt påvist etter vedvarende dagsinntak på over 200μg folsyre, noe som kan ha negative effekter på immunsystem og på aktiveringen av NK-celler. Umetabolisert folsyre har ingen biologisk funksjon.
 • Noen legemidler hemmer omdannelsen av folsyre og kan gi folatmangel. Dette gjelder bl.a p-piller, kolesterolsenkende midler, Fenytoin mot epilepsi og Methotrexate mot revmatisme. I mange tilfeller er inntak av aktivt folat løsningen, men vi anbefaler at det rådføres med lege i hvert enkelt tilfelle.
 • Forøvrig anbefaler vi inntak av folatrike matvarer, som f.eks mørke bladgrønnsaker, belgfrukter og avokado.
 • En studie av en kvinne med infertilitet viser at høye doser av folsyre kan være skadelig og øke nivåer av homocystein (Les saksrapport: “High doses of folic acid induce a pseudo-methylenetetrahydrofolate  syndrome”). Da hun stoppet med inntak av folsyre og i stedet fikk 500µg folat (l-metylfolat), falt nivåene av homocystein til et normalt nivå innen fem dager. Forskerne i denne studien hevder at folat bør foreslås i stedet for folsyre. Selv om forekomsten av MTHFR genet er høy og disse pasientene har høyere risiko for homocystein-forhøyelse, blir ikke flertallet av gravide pasienter testet for dette genet. Basert på studien oppfordres det til at praksisen med å foreskrive høye doser folsyre (pteroylmonoglutaminsyre) bør debatteres.
 • Symptomer som kan tyde på folat-mangel er kvalme, utmattelse, influensalignende symptomer, magesmerter, hodepine, sår i munnen, hårtap, irritabilitet, forhøyede leverenzymnivåer, lavt antall blodceller (leukopeni og anemi) og myelopati (ryggmarg- eller muskelsykdom).
 • Svaret er helt klart JA. Dette er produktet OVEG Standard spesielt egnet for.
 • Det aktive opptaket av vitamin B12 mettes innenfor en 4-6 timers periode. Absorpsjonsevnen varierer fra person til person, men i alle tilfeller reduseres absorpsjonsraten drastisk dess høyere dosering er, spesielt f.o.m. ca 2µg. Derfor vil den totale absorpsjonen bli betraktelig høyere dersom man fordeler inntaket til to ulike måltider.
 • Basert på studier estimeres det at absorpsjon av vitamin B12 hos friske voksne ligger så vidt i overkant av følgende:

50% av en 1 µg dose = 0,5 µg reelt opptak

20% av en 5 µg dose = 1 µg reelt opptak

8% av en 15 µg dose = 1,2 µg reelt opptak

4,3% av en 30 µg dose = 1,3 µg reelt opptak

Ved å fordele inntaket til ulike måltider, med minst 4 timers mellomrom, kan det totale opptaket av vitamin B12 økes med opptil ca 90% (fra 1,3µg til 2,4µg). Dette kan anbefales der det er påvist økt behov. Siden anbefalt dagsdose for voksne allerede er fordelt på to tabletter, er dette enklere å gjennomføre enn å måtte kutte en tablett i to halvdeler.

 • Kroppens absorpsjon av vitamin B12 fra både det første og andre inntaket er altså like effektive.
 • Overflødig vitamin B12 vil utskilles i urinen. Dersom man har god vitamin B12 status og normal absorpsjon, anbefaler vi å ta begge tablettene i èn dose for å unngå at det som absorbres fra hver dosering over tid hoper seg opp og fører til for mye vitamin B12 i kroppen.

Hvis du har vært veganer i flere år uten å ta tilskudd av vitamin B12 eller har fått konstatert mangel på vitamin B12, bør du bygge opp lagrene i leveren. Rådfør deg i så fall med legen. I mange tilfeller vil det i så fall være tilstrekkelig å fordele inntaket av OVEG til to ulike måltider da det vil øke det totale opptaket betraktelig, som nevnt i avsnittet ovenfor. Evt bør du innta 1000µg vitamin B12, gjerne som en andre eller tredje dose, f.eks denne: Vitamin B12 1000µg

 • En liten minoritet av mennesker har vedvarende alvorlig vitamin B12-malabsorpsjon. Dette er sjeldent hos unge mennesker, men kan påvirke ca 2% av de over 65 år. Det må i så fall avklares med lege om det holder å fordele inntak av OVEG på to måltider for å korrigere mangel. Muligens behøves enda høyere doser eller injeksjon.
 • I magesekken produseres et beskyttende hjelpeprotein som kalles intrinsisk faktor. Dette proteinet binder seg til vitamin B12 for at det skal tas opp. Noen har nedsatt produksjon av Intrinsisk Faktor, som bl.a kan skyldes feilernæring samt mage- og tarm lidelser. Noe av vitaminet tas også opp passivt fra tarmen, gjennom såkalt passiv diffusjon. Denne prosessen krever ikke intrinsisk faktor og utgjør omtrent 1% av den inntatte dosen.

Det finnes ingen anbefalt maksimaldose for vitamin B12, verken fra EFSA (Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) eller i følge NNR (Nordic Nutrition Recommendation). Det er ingen kjente bivirkninger for vitamin B12 fra matvarer eller fra tilskudd i mengder som er langt over behovet. Et daglig inntak på maksimalt 2000µg vitamin B12 er foreslått som en sikkerhetsmargin, noe som er hele 80 000% over referanseverdien.

Med god kunnskap og planlegging, kan et plantebasert kosthold ha store helsegevinster. Det er forbundet med lavere risiko for bl.a høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes. Selv et allsidig og bevisst plantebasert kosthold vil ikke gi tilstrekkelig tilførsel av alle vitaminer og mineraler. Noe av det kan dekkes gjennom beriket mat og drikke. For de aller fleste vil et tilskudd være det beste for å sikre kroppen tilførsel av alle nødvendige næringsstoffer. OVEG er utviklet og tilpasset nettopp for denne gruppen.

 • For de som har et ensidig og næringsfattig kosthold og kutter ut animalske produkter, for eksempel av miljø- eller dyrevelferdshensyn uten å erstatte det med næringsrike vegetabilske alternativer, så bør ikke et såkalt “helgarderingstilskudd” med alle vitaminer og mineraler være erstatningen for et variert og næringsrikt kosthold. Vi oppfordrer heller til høy bevissthet rundt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter, belgvekster, nøtter og frø. I så fall vil OVEG være det optimale tilskuddet for de aller fleste.
 • Har du stadig et ensidig kosthold, kan du i det minste får hjelp av helsepersonell til å se nærmere på hvilke næringsstoffer som det er mangel på i kostholdet ditt. Ut fra dette må det vurderes om et helgarderingstilskudd vil være det beste for deg. I så fall er vi behjelpelig med å finne et kosttilskudd som passer best mulig ditt behov.
 • Av vitaminer og mineraler vil OVEG dekke behovet for det som mangler i et variert og næringsrikt plantebasert kosthold.
 • I tillegg trenger kroppen omega-3 fettsyrene DHA og EPA. OVEGA-3 ble lansert av oss i år 2011, som det første veganske omega-3 produktet i Norge med DHA og EPA fettsyrer. Vegansk omega-3 med DHA og EPA er utvunnet fra alger (direkte fra kilden). Denne finnes både i kapsler og som flytende form og kan kjøpes her>>>

OVEG inneholder 0,48 gram sukker pr dagsdose (to tabletter). Det tilsvarer ca 2 kcal. Sukkermengden er så liten at det ikke har noen ernæringsmessig påvirkning av betydning. Den eneste potensielt negative effekten av en så liten mengde sukker ville være en liten øking i risikoen for tannråte, men dette kan elimineres ved inntak i forbindelse med et måltid. Vi har sett på alternativer som fruktekstrakter, stevia og xylitol, men har ikke funnet et like tilfredsstillende alternativ. Fruktekstrakter er upraktiske fordi de fører til kort holdbarhet. Stevia har lavere ADI (akseptabelt inntak) enn mange kunstige søtstoffer, frarådes for gravide og har en særegen smak. Som søtstoff er xylitol i utgangspunktet et godt alternativ. Problemet er at den ikke har sukkerets egenskap som bindemiddel. Bruk av xylitol i tabletten hadde dermed medført store mengder av andre bindemidler, noe vi ønsker å unngå. Eksempler på slike bindemidler er stearinsyre, mikrokrystallinsk cellulose, modifisert stivelse, akasiegummi, guargummi og lecitin. Siden disse også blir ekstra fyllmasse, ville det ha vært nødvendig å tilsette stevia eller kunstig søtstoff for å oppnå like mye sødme. Sukker har så god egenskap som bindemiddel at vi kan holde totalmengden av øvrige bindemidler i OVEG tablettene på et minimum.

Uten bruk av kunstig søtstoff, som gjerne er opptil ca 1000 ganger søtere enn sukker, er det begrenset hvor mye sødme tablettene kan inneholde. En ørliten mengde på ca 0,3mg sukralose pr tablett er vurdert. Dette ville ha vært langt under ADI (akseptabelt inntak) av sukralose, som er satt til 15mg pr kg kroppsekt. Dvs 300mg for et barn med 20kg kroppsvekt og 900mg for en person med 60kg kroppsvekt. Til sammenligning er ADI for stevia på 4mg pr kg kroppsvekt. Dvs 80mg for et barn med 20kg kroppsvekt og 240mg for en person med 60kg kroppsvekt. I tillegg frarådes stevia for gravide. Sukralose er dermed et foretrukket søtstoff og forsøk har ikke gitt grunnlag for å frykte at sukralose skal ha noen negative helseeffekter. Vi har likevel valgt å utelate kunstige søtstoffer, iallefall inntil videre.

 • Det finnes ikke ett enkelt svar på dette spørsmålet. Vitenskapen viser at kroppen generelt tar opp alle disse formene like bra. Den viktigste faktoren er hva du foretrekker.
 • Tyggetabletter og flytende tilskudd er enklere å konsumere om man har vanskeligheter for å svelge kapsler og tabletter.
 • Med den gode smaken i tyggetabletter kan det for noen være enklere å huske på å ta tilskuddet.
 • Absorpsjonstiden er raskest for tyggetabletter og flytende form, men den totale absorpsjonen vil likevel være identisk.

OVEG inneholder 0,8mg vitamin B2 og 0,8mg vitamin B6. Disse mengdene er bevisste valg av flere årsaker. Høyere mengde vitamin B6 er ikke nødvendig, bl.a fordi risikoen for høye nivåer av umetabolisert folsyre i kroppen er utelukket, da OVEG i stedet inneholder naturlig forekommende aktivt folat. Disse vitaminene er ikke noe som typisk mangler i et plantebasert kosthold, men vitamin B2 verdien kan i noen tilfeller være litt redusert. 0,8mg vil i så fall fint kunne korrigere dette. Begge disse vitaminene er på flere måter spesielt viktige i samspill med både vitamin B12 og folat, som OVEG også består av. Det finnes totalt åtte ulike B-vitaminer (forøvrig biotin, B1, B3 og B5) og hver enkelt av disse samarbeider og/eller er avhengig av minst tre av alle de andre B-vitaminene som finnes. Et noenlunde balansert totalinntak av alle åtte B-vitaminer fra mat og tilskudd er mest fornuftig. Skulle vi ha økt innholdet av vitaminene B2 og B6 i OVEG, burde vi samtidig inkludere de resterende fire B-vitaminene for å opprettholde en god B-vitamin balanse. I så fall ville vi ha beveget oss bort fra det som er hensikten med OVEG; å først og fremst sikre tilførsel av alle nødvendige næringsstoffer for de med helt eller hovedsakelig plantebasert kosthold.

OVEG tyggetabletter inneholder mineralet selen i form av natriumselenitt, som har vist en spesielt god evne til å stimulere the cellulære immunsystemet. Natriumselenitt har ikke den samme ubehagelige smaken (og lukten) som f.eks l-selenometionin og er derfor bedre egnet for tyggetabletter. Den totale absorpsjonen kan for noen være litt lavere, men dette har vi kompensert for ved å øke mengden litt.

OVEG inneholder hele dagsdosen for voksne og unge over 11 år i to små tyggetabletter. Barn fra 3 år og opptil 11 år kan ta èn tablett og behøver ikke å dele en tablett i to, slik at man på en enkelt måte får 100% nøyaktig dosering. En annen fordel er at de som har behov for å øke opptaket av vitamin B12 med inntil ca 90%, enkelt kan fordele inntaket til to måltider, uten å måtte dele opp tabletten. At en dagsdose er fordelt på to tabletter medfører på ingen måte til større mengde hjelpestoffer. Mengden av absolutt alle ingredienser er halvert i forhold til det å ha hele dosen i èn, dobbelt så stor tablett. Det er ingen grunn til å være bekymret for tabletthjelpestoffene og de er uansett i veldig små mengder. 

En halv (knust) tablett av OVEG Standard kan gis til barn fra 1 år og opptil 3 år, men det bør diskuteres med helsepersonell. Alle vitaminer og mineraler er godt innenfor toleransegrensen. Vitamin D innholdet blir da på kun 5 µg. Vi anbefaler først og fremst vårt flytende OVEG Junior tilskudd som er utviklet spesielt for småbarn.